Z Facebooku „Srdeční záležitost – útulek pro psy v Borovně“

Dobrý den přátelé a příznivci 🌞

dlouho jsme nepřidávali žádné psí příběhy a tak to teď začnu napravovat 🙂

hodně se mluvilo o laboratorních bíglech, postupně nám vycházely články v časopise Pes přítel člověka o tom, jak to začalo, probíhalo, jak se pejskové adaptují v nových rodinách, jak se vypořádávají „adoptivní rodiče“ se zprvu velmi náročnou péčí. Pro ty z vás, kteří třeba časopis nemáte k dispozici a se souhlasem si je můžete přečíst tady 🙂

Začátek ….

Šance na život – projekt Druhá šance

aneb malý krok pro lidstvo, ale velký pro laboratorní bíglíky…..

Zhruba před třemi roky se k nám dostala informace, že i v českých laboratořích se k pokusům nadále využívají živá zvířata, mimo jiné i psi, zejména plemene beagle (bígl). Je to plemeno, které v tomto případě doplácí na svou nekonfliktní povahu, velkou snášenlivost ve smečce, četné a bezproblémové vrhy, dobré zdraví a zejména na to, že vůči člověku nejedná agresivně ani při zacházení, které není pro psa ideální.

Po ukončení pokusů jsou tito psi většinou utraceni a končí v kafileriích.

Začalo „pátrání“ po tom, co je možné pro tato nešťastná zvířata udělat, jak se s touto nepopulární záležitosí potýkají jinde ve světě, až jsme objevili americký projekt „Beagle Freedom“, který se nám stal prvotní inspirací. Společně s Beagle clubem ČR – Bígl v nouzi, kterému osud nešťastných laboratorních bíglíků rovněž leží na srdci, jsme vytvořili novou formu projektu napasovanou na českou situaci a hledali možnost, jak jej realizovat. Firmy, které pro své pokusy psy používají, zpočátku nebyly spolupráci nakloněny, obávaly se zejména negativních reakcí veřejnosti.

Začalo dlouhé, téměř tříleté vyjednávání a nastavování přesných a přísných podmínek,vše s „posvěcením“ patřičných úřadů.

Den D nastal 16.4.2022. aneb slovy předsedkyně Bígla v nouzi: „Malý krok pro lidstvo, ale velký pro laboratorní bígly.“ Před naším psím zařízením zastavila bílá dodávka s prvními deseti přepravkami. Z každé z nich se vyklubal vyděšený tříletý bíglík. Byli jsme smutní, nadšení a zároveň nesmírně dojatí, prostě změť emocí. Začali jsme je rozřazovat a ubytovávat v kotcích společně, tak jak byli původně zvyklí, abychom zabránili nechtěným psím konfliktům. – fyzicky vypadali v pořádku, ale sálal z nich hmatatelný strach a obavy, co je zase na světě čeká nedobrého. Nechceme si ani představovat, co vše zažili. První dny se choulili v malých klubíčkách, schovávali v rozích kotců či jeden za druhého s jediným přáním – vyhnout se kontaktu s člověkem. Prostě raději nebýt. Po pár dnech ti nejzvědavější začali prozkoumávat nejbližší okolí a sledovat pozorně denní provoz.

Druhý očekávaný velký den nastal 25.4. 2022, kdy dostalo svou druhou šanci na život dalších deset strakatých chlupáčů.

Dohromady 13 kluků a 7 psích slečen. Po dohodě všech zúčastněných stran jsme se rozhodli u všech provést kastraci, abychom předešli riziku nekontrolovaného množení u novývh majitelů, k čemuž toto plemeno bohužel často svádí. V útulku si tak pobudou trochu delší dobu, aby měli čas se v pořádku zahojit a zjistit, že lidé jsou také i fajn kámoši, a že je s nimi i docela sranda, padají z nich dobré mňamky, chodit na vycházky, čuchat a objevovat velký svět…. a také se naučit základní návyky pro lidsko – psí soužití. Pro každého strakatce budeme velmi pečlivě vybírat nové adoptivní rodiny, kde se jim bude dobře společně žít – za to vše, co udělali, ač nedobrovolně, pro lidskou společnost.

Přestože tento článek vzniká měsíc poté, co jsme převzali první staršpytlíky, můžeme už dnes říci, že jsou to skvělí, kamarádští a veselí psi – při troše práce a trpělivosti z nich budou parťáci k pohledání. Princezna, Růženka, Helenka, Jája, Pája, Jarda, Venca…. musíte milovat, drbat a hladit prostě všech dvacet.

Rádi se v dalším vydání podělíme i jejich další lidsko – psí pokroky a příběhy.

Projekt „ Druhá šance“ pro laboratorní psy můžete podpořit libovolnou částkou na transparentní účet číslo: 6163951369/0800 (Česká spořitelna), za příspěvky velmi děkujeme. Vážíme si vaší pomoci. Více informací: www.druhasanceufrantiska.cz

Přejít nahoru